Derfor skal du ikke la hunden være alene i bilen i sommer!


Har du hund? Da bør du virkelig passe på dette i sommer! Det er mange hundeeiere som lar hunden sitte igjen i bilen fordi det de skal bare tar et par minutter.

Livsfarlig

Det er mange som ikke er klar over at å etterlate en hund i bilen kan være en dødsfelle for dyret.
Selv på det som kan virke som en kjølig og overskyet dag stiger temperaturen i bilen raskt, og kan fort komme opp i dødelige 85 varmegrader.

Hunden vil vise tegn til at den er for varm ved å pese mer og mer i takt med at temperaturen stiger. Hunder kan ikke svette slik som mennesker, og kjøler seg ned gjennom munnen og potene.

I tillegg til badstue-effekten som bilen allerede har vil denne pesingen føre til at luftfuktigheten stiger, som igjen gjør inneklimaet i bilen enda farligere. Det vil til slutt bli umulig for hunden å kjøle seg ned, den blir dehydrert, går i sjokk, og vil til slutt dø av heteslag og uttørsting.

Hjerteskjærende video

Familien som eier hunden Fidji i videoen lot hunden være alene i bilen mens de var inne på Ikea. En politimann observerte hunden som tydelig var døden nær på grunn av varmen. Dessverre kom han for sent, og stakkars Fidji døde på grunn av eiernes uforsiktighet.

Hvor varmt er det i bilen?

Plikt til å hjelpe

Mange blir usikre på hva de skal gjøre hvis de ser en hund som sliter i varmen, innestengt i en bil. Er det greit å knuse vinduet for å redde hunden? Hvordan går du frem for å redde et dyrebart hundeliv?

I følge Dyrevelferdsloven har alle en plikt til å hjelpe når de ser et hjelpesløst dyr i fare.

Hvis du ser et dyr som åpenbart sliter med varmen i bilen kan du enkelt finne eieren av bilen ved å sende REGNR (mellomrom) til 2282. Tjensten koster kr 3 per melding.

Eksempel: REGNR ZZ11111 til 2282

Du vil da få opp eieropplysninger på bilen. Hvis du ikke får raskt kontakt med eier bør du ta kontakt med politiet, og i akutte situasjoner kan du med nødretten i hånd knuse ruten for å redde hunden uten å bli straffet for det.

Tegn på at hunden er overopphetet

En overopphetet hund virker frenetisk og desperat. Den bjeffer og virker synlig stresset. Det er vanlig at hunder også reagerer slik når de er alene, men om den i tillegg sliter med varmen vil den virke ustø, forvirret, og pese kraftig.

Hvordan gå frem

Hvis du bestemmer deg for å redde en hund ut av en varm bil er det noen punkter du bør huske på.

Sørg for at dyret får skygge, gjerne med gjennomlufting. Kjøl ned hunden med vann, men ikke bruk iskaldt vann. For rask nedkjøling kan gjøre vondt verre.

Det er også viktig at hunden får tilgang på masse friskt vann hvis den er våken. Hvis hunden er bevisstløs må du umiddelbart ta kontakt med veterinær.

Vi tror du vil like disse