Fikk 3 millioner i kunstnerstøtte fra staten – stilte ut 4 rivjern fra Ikea og en tømmerstokk


Kunstneren Jon Aril Bergstadt mottok i 2018 nesten 3 millioner kroner i kunstnerstøtte fra staten. Nå reagerer publikum med avsky, etter at det kom frem hva Jon Aril har stilt ut de siste 5 årene.

Rivjern og tømmerstokk

Kunsteren skal ha mottat hele 3 millioner kroner fra statens kunstfond i 2018, og i denne perioden har han stilt ut 4 stk. rivjervn fra Ikea til 47,90,- per stykk, og en tømmerstokk han fant utenfor inngangen til en skihytte på Golsfjellet.

Kritikkverdig

Flere personer i det offentlige ordskiftet har ytret seg om saken, og på tross av kunstnerens gjentatte forsøk på motinnlegg har debatten tatt en klar retning.

– Jeg mener det er absurd at en person kan kjøpe fire rivjern på Ikea, sette de på en plate, å kalle det kunst. Når de i tillegg mottar flere millioner kroner i støtte fra staten må vi revurdere kunstnerlønnordningen, sier kunstansvarlig Bernt-Gunnar Halvorsen i Kunstmagasinet til Ukens Nytt.

Også en rekke andre personer har reagert på kunsten, og byrådsregjeringsminister Harald Stokkerud i Drammen ser med avsky på at staten velger å bruke slike summer på kunstnere fremfor eldreomsorg.

– Vi har et akutt behov for eldreomsorg og midler til dette, men staten velger å betale millionbeløp for en tømmerstokk og rivjern fra Ikea. Dette mener vi er helt på trynet, sier byrådsregjeringsminister Stokkerud i et intervju med Kunst & Idé.

Vi tror du vil like disse