Forskning: En flaske vin om dagen kan gi 9 år lenger levetid i gjennomsnitt


Er du glad i vin? Da har vi en gladnyhet til deg. Ny forskning viser nemlig at et glass vin om dagen kan forlenge livet ditt med opp til 5 år i gjennomsnitt.

Det som overasket forskerne var derimot at en økt mengde av vin faktisk ikke forkorter levetiden, men forlenger den. Dette er sant for opp til 0,71 cl. vin per dag, altså nesten en hel flaske om dagen, i følge en studie fra Journal of Epidemiology and Community Health i USA.

1373 menn i alderen 35 – 45 deltok i studien. Forskerne overvåket alkoholforbruket deres over en periode på 5 år. Kontrollgrupper som ikke drakk, og kontrollgrupper med et moderat forbruk på 0,25 cl. per dag, som tilsvarer helsemyndighetenes maksbegrensning i antall enheter, deltok også i studien.

Resultatene overasket forskerne

Menn som drikker et glass vin om dagen lever lenger enn menn som ikke drikker i det hele tatt. De med moderat forbruk har altså en forlenget levetid på 5 år i gjennomsnitt.

De mennene som drakk 0,71 cl. om dagen, eller en hel flaske vin, var gruppen med de mest oppsiktsvekkende resultatene.

Her kunne nemlig forskerne konkludere med at levetiden i gjennomsnitt ville bli forlenget med hele 9 år.

Forskerne mener at resultatene er overførbare til kvinner, men at mengden da må reduseres med 40% for å ha tilsvarende effekt.

– Vi valgte å benytte kun menn i denne omgang, fordi de har lettere for å benytte seg av alkohol på daglig basis. De tåler rett og slett mer, og vi ønsket å studere resultatene av et relativt høyt inntak av alkohol, sier forskningsleder John Summers til Health Journal.

Det var i all hovedsak hjerte- og karsykdommer som ble drastisk redusert i gruppen med høyt forbruk av alkohol.

– Vi så ca 30% færre tilfeller av hjerte- og karsykdommer i gruppen med moderat forbruk. Dette var som forventet, da forskning allerede har vist at et moderat forbruk kan begrense omfanget av disse sykdommene. Når vi så på gruppen med høyt forbruk var det derimot hele 60% færre tilfeller av hjerte-og karsykdommer etter 5 år.

Rødvin mest helsebringende

Forskerne så på forskjellige typer vin i undersøkelsen, men benyttet rødvin hos alle deltakerne, ettersom rødvin allerede er kjent for å ha gode egenskaper for hjertet.

– Vi ønsket å teste denne hypotesen i tillegg til å vurdere mengden inntak som er nødvendig for en helsebringende effekt. Det er ikke mange som ville trodd at en flaske rødvin om dagen kan være godt for helsa, men vår forskning viser utvilsomt at hvis du vil leve lenger bør du rett og slett drikke mer vin. Rødvin er sunt, sier John Summers.

Vi tror du vil like disse