I 2019 vil norske sykehus tilby bytting av babyer mellom foreldre, dersom de er misfornøyd


I en undersøkese som ble offentligjort tidligere i år viser det seg at hele syv av ti nybakte foreldre ikke er fornøyd med barnet de har brakt til verden. Da undersøkelsen ble offentliggjort kom alle landets sykehus opp med en idé som i dag har skapt sterke reaksjoner på sosiale medier.

Fra 16. mars 2019 vil det være mulig å bytte din nyfødte baby, dersom du ikke er fornøyd. Du trenger heller ikke oppgi noen grunn for byttingen.

Etter endt fødsel får du 45 minutter på deg til å ombestemme deg. Du vil motta et juridisk dokument av legen hvor du skriver under med underskriften din på at du vil bytte. Etter dette er gjort vil legen følge deg til et eget bytterom. Her vil det være flere babyer å velge mellom. Dersom du finner en baby du ønsker, må foreldrene til den babyen ville ha din.

Sterke reaksjoner

Både Haukeland sykehus og Oslo universitetssykehus kaller det for en genial løsning. Vi ser at det daglig er unge mødre som ser fortvilet ut eller misfornøyde ut når vi leverer barnet til dem etter fødselen.

Det er gjerne et smil på lur, men det er nok ikke helt den babyen de hadde sett for seg at de skulle få. At vi nå kan tilby bytting er en løsning for alle foreldre som ikke helt fikk det de ønsket seg, forteller sykepleier Mette Gundelid ved Haukeland Universitetssykehus.

Kan forstå ønsket om bytting

Utslett, kviser og tørr hud er bare noe av det nyfødte babyer er utsatt for. De fleste foreldre synes så klart at din deres egen lille hjerteknuser er den søteste og vakreste skapningen da han eller hun ble født.

Men så har vi de som synes at andre sin baby er mye finere. Og de som har den finere babyen synes gjerne at deres baby ikke er noe søt. Slik har det alltid vært.

Noen babyer er søte, noen ser helt forferdelig ut når de blir født. Man vil da ikke sende et julekort eller lignende til familie og venner dersom babyen ser stygg ut. Denne byttingen som sykehusene nå kan tilby er noe for foreldre som ikke er fornøyd med det de har produsert, forteller jordmor Oddny Symmelvik.

Sinte mødre

Den nye bytteløsningen debatteres heftig i Barn i magen-forumet og på andre sosiale medier. Hva synes du om den nye løsningen? DEL saken.

Vi tror du vil like disse