Nå kommer hoggormen inn i hus og hytter – Emilie fant over 50 hoggormer i boden


Høstkulda har begynt å trenge på, og med den kommer også hoggormens siste forsøk på å finne varme og trygge omgivelser for vinteren.

Det fant Emilie ut på den ubehagelige måten når hun skulle legge vekk hagemøblene for sesongen. I boden fant ut et gigantisk reir med over 50 hoggormer som hadde søkt tilflukt i huset hennes.

– Det kom som et sjokk når jeg åpnet døra til boden og hørte kraftige hveselyder under en pappeske. Jeg trakk meg raskt tilbake og fikk flytta på esken med en stang. Under den lå en hel haug med hoggormer som kveilet seg rundt på gulvet, forteller Emilie til Ukens Nytt.

Ikke uvanlig

Emilie (33) fant over 50 hoggormer i boden. Foto: privat

Fenomenet er ikke uvanlig i Norge ifølge slangeekspert Karl-Petter Svendsen, som har forsket på norsk hoggorm i 23 år.

– Dette er ikke veldig uvanlig. Hoggormen følger instinktet sitt, den prøver å finne en lun og trygg plass for å tilbringe vintermånedene i skjul. Det som derimot er uvanlig er at så mange hoggormer finner sammen på samme sted, men det er ikke første gang vi hører om at et stort antall hoggorm samler seg i huset til folk på denne tiden av året, forteller Karl-Petter Svendsen.

Søker varme

Hoggormen er som alle andre slanger avhengig av varme omgivelser. De er kaldblodige, og det gjør at de må varme seg opp ved hjelp av omgivelsene. Derfor finner man de ofte liggende på den varme asfalten på våren, og av samme grunn søker de inn i hus og hytter når høsten ankommer.

Et bitt fra hoggorm er vanligvis ikke livstruende for mennesker, men man skal umiddelbart oppsøke legehjelp dersom man blir bitt.

– Ja, det kan utvikle seg allergiske reaksjoner og alvorlige hevelser fra bitt, så hvis det skjer må man reise til legen med en gang. Blir du bitt i beinet så ikke prøv å gå på det, men få noen til å støtte deg eller bruk krykker, forteller Karl-Petter Svendsen.

Aggressive på høsten

Og hvis hoggormen har laget reir i huset ditt, slik som hos Emilie, er det ekstra farlig å nærme seg ormen.

– De er mer aggressive nå på høsten, og de vil helst være i fred. Hvis du forstyrrer et reir som dette risikerer du å bli angrepet av flere hoggormer samtidig, og ved større mengder gift kommer også alvorligere komplikasjoner. Jeg får ikke gjentatt det ofte nok – blir du bitt, oppsøk lege.

Skadedyrsentralen har fått inn flere meldinger om at hoggormer har kommet seg inn i hus og hytter den siste tiden.

– Vi ser som regel en økning av disse henvendelsene på høsten. Hvis du får hoggorm i hus bør du ta kontakt med oss, slik at vi kan sende profesjonelle skadedyrbekjempere som kan ta hånd om slangen. Hoggorm er fredet i Norge, så det er ikke lov å drepe disse dyrene selv, enten de er i huset ditt eller ikke, sier Marianne Berntsen, administrerende direktør for Skadedyrsentralen.

Vi tror du vil like disse