Nå skal menn amme barna på lik linje med kvinner – en stor seier for likestilling og feminisme sier Rødt


Fra 8. august skal menn amme barn på lik linje som kvinner ved hjelp av falske brystvoter. Disse vil bli distribuert av jordmor, eller gratis på kvinneklinikken.

Den nye praksisen ble påbudt ved lov 1. juli, og var et av flere omstridte lovforslag for å fremme likestillingen i landet.

Dersom kvinnen ikke føler seg i stand til å gi barnet mat må altså mannen overta jobben ved hjelp av et sett falske brystvorter – såkalte sugekopper, som vil bli distribuert via jordmor og kvinneklinikker i hele landet.

– Dette er en stor seier for likestilling og feminisme, sa Kari Ammerud, feministisk talsmann for partiet Rødt, onsdag.

Kvinner kan med det nekte å ta seg av barnet, og far vil da få ansvaret. Melkeblandingen er tilsvarende normal melkeerstatning.

Debatten om likestilling mellom far og mor har vært langvarig. På Stortinget har en rekke tiltak blitt diskutert. SV og Rødt fremmet derfor forslag om at menn og kvinner må ha like rettigheter og muligheter innen alle vesentlige livsområder.

Ammerud mener dette er et nødvendig tiltak da menn har vært alt for late med barneomsorgen:

– Ja, menn har jo vært tilnærmet ubrukelige når det kommer til å ta vare på barn. Nå forventer vi at de også stiller opp, og det er med glede vi innfører denne loven som pålegger alle fedre å stille opp på lik linje med mor.

Fremskrittspartiets kvinnepolitiske talsmann, Ottar Hammerstad, er som forventet sterkt imot den nye loven.

– Jeg stemte imot såklart, brummer han over telefon til Ukens Nytt.

– Kan du se for deg meg med falske pupper på en fredags kveld når jeg skal se fotball? Nå må kvinnefolka faen meg ta i et tak, jeg forventer fred og ro. Slikt feministisk tankegods er det som ødelegger for oss menn, sier han videre.

Flere steder i Danmark har allerede innført lignende tiltak for å bedre likestillingen, og også her forventes menn å amme barna dersom kvinnen er i dårlig form eller fyllesyk.

Dersom du ikke påtar deg ansvaret kan du risikere 1.500 kroner i bot for brudd på den såkalte Ammepa-loven, som ligger under Forskrift om Omsorg for Omsorgstrengende under Omsorgsforskriften i Endring av Omsorgsparagrafen om Omsorg.

Vi tror du vil like disse