Roar fra Oslo skulle bare rydde i kjelleren – fanget gigantisk rotte


Da Oslo-mannen Roar (53) skulle rydde ut av kjelleren for sommeren hørte han uvanlige lyder fra boden.

Da han gikk inn for å undersøke oppdaget han til sin forskrekkelse en gigantisk rotte som viste seg å være hele 43 cm lang.

– Dette er et meget uvanlig funn, men det er ikke første gang vi hører om gigantiske rotter som bor i kjellere og boder i Oslo. De liker seg gjerne i nærheten av elektriske anlegg og varmtvannstanker på grunn av varmen. Vi har fått inn rapporter om rotter som har målt opp mot 50 cm. i Oslo, forteller Ulf Geert fra skadedyrkontrollen i Oslo.

Roar på sin side er heldigvis ikke redd for rotter:

– Nei, jeg er ingen pingle. Jeg tok den med tanga å knerta den kjapt. Det er jo litt av et funn, men jeg tror nok kvinnene i bygget hadde fått panikk om de så denne. Jeg har fanget rotter på denne størrelsen før, og en gang kom den opp av toalettet hos en eldre kvinne i bygget. Da var det spetakkel, forteller Roar.

Ekstrem-varmen fører til økt aktivitet

Den ekstreme varmen som har ligget over landet i sommer fører til at flere rotter søker seg opp fra kloakken.

– Folk må regne med flere og større rotter på bakkenivå nå. De kommer opp av sluk og toaletter, og de største kan også komme inn vinduer, forteller Ulf Geert.

Hvis du møter på en slik rotte uten tilstrekkelig beskyttelsesutstyr risikerer du å bli smittet med stivkrampe og rabies.

– Disse dyrene er bærere av en rekke sykdommer inkludert livsfarlig rabies. Du bør unngå all kontakt hvis mulig, bruke beskyttelsesutstyr, og aller helst ringe skadedyrkontrollen hvis rotter blir et problem i ditt hjem. Blir du bitt må du øyeblikket oppsøke legevakten for stivkrampevaksine og rabiesvaksine, forteller biolog Karianne Svunderud til Ukens Nytt.

Vi tror du vil like disse