Therese (14) solgte hjemmebrent til skoleelever – hadde egen spritfabrikk i farens kjeller


Therse (14) fra Moss har solgt hjemmebrent til skoleelever fra sin egen spritfabrikk i farens kjeller.

Da foreldrene søndag morgen oppdaget hva Therese hadde gjort kom det frem at hun har produsert sprit i et selvbygget brenneapparat siden 2016 – da Therese kun var 12 år gammel. Da fikk den unge jenta skryt for å kunne navnet på morens vinflasker, da moren holdt hendene over merket på vinflaskene

Til Ukens Nytt forteller Therese at hun fikk den utrolige idéen fra onkelen sin, som hadde et eget brenneapparat i kjelleren. Hun bestemte seg for å bygge sitt eget.

Burde ha reagert på lukt

– Therese har alltid vært en utrolig smart jente, som forstår hvordan ting er bygd opp og hvordan ting henger sammen. Men at hun skulle starte en spritfabrikk i kjelleren for å selge til klassekameratene hadde vi ikke trodd. Men vi burde kanskje ha reagert på lukta, den er jo ganske sterk. Vi trodde det var død mus eller noe slikt, forteller moren.

Therese er stolt av det hun har fått til på tross av at familien nå etterforskes av politiet.

– Det er jo litt kult da. Og jeg har jo tjent rundt 200.000 spenn på det så det så. Dessuten solgte jeg ikke noe sterkere enn 40% og det tror jeg alle tåler. Spriten var digg den, god kvalitet som bare det, sier Therese.

Fikk sjokk

Faren Roger laget også hjemmebrent på 90-tallet. Når Therese blir 18 ønsker han å gjennoppstarte familiebedriften med datteren.

Da foreldrene fikk vite hva Therese hadde i kjelleren fikk de sjokk.

– Jeg fikk helt panikk. Therese hadde sagt at hun brukte kjelleren til å leke med barbiedukker. Lite visste vi om at hun hadde sin egen spritfabrikk i kjelleren, men jeg har jo drevet litt med dette selv på 90-tallet så at jeg ikke kjente igjen lukta skjønner jeg ikke, sier faren.

Foreldrene er naturlig nok veldig lei seg for det som har skjedd.

– Ja, vi er utrolig triste for dette. Vår egen uskyldige datter har jo bidratt til at flere hundre ungdom har helt innpå med sprit. Det er ikke greit, og vi ønsker å beklage dette overfor alle foreldrene der ute. Vi skulle passet bedre på, sier moren Liv.

– Det datteren min har gjort er helt surrealistisk. Det er jo helt uforståelig. Hun har alltid vært flink og opptatt av kjemi på skolen så nå kan jeg jo forstå litt hvorfor, ler faren Roger.

Therese har ifølge henne selv solgt over 800 flasker til elever på skolen over en periode på 2 år. Faren Roger forteller at han ikke skal la Therese få bruke det hjemmelagde bryggeriet før hun er 18 igjen.

– Ja når hun blir 18 kan hun fortsette med familiebusinessen. Det er jo bra med penger i dette, hun har tjent 200.000 kroner på to år, og hun er bare 14 år. Jeg tror vi har med et lite foretningsgeni å gjøre. Men straffes må hun jo, så hun har fått to uker husarrest og vi har tatt fra henne mobilen.

Forstod dere ikke at noe galt foregikk?

– Nei, ingenting, men nå i ettertid ser vi jo at de sene turene ut på hoverboardet klokka 2 om natta handler om spritsalg, og ikke om å hente barbiesminke hos venninner. Vi er lei oss for at hun løy, men det er jo det tenåringer gjør, ler faren.

Vi tror du vil like disse